tak

Många svenskar vill idag ha nytt tak. Medan de som är händiga och har tid gärna testar på att göra det själva, är det många som istället anlitar professionella takläggare att göra jobbet åt dem. Oavsett om man väljer att anlita någon eller göra det själv, finns det många frågor man kan fundera på innan ett nytt tak ska läggas.

Tegel eller betongpannor? Vilket material är bäst, och vad är skillnaden?

Det går inte på rak arm att säga att det ena materialet är bättre än det andra. Tegel och betong har olika egenskaper som passar olika konsumenter, beroende på vilket syfta det ska användas i och vad man som husägare vill prioritera.

Många som väljer tegel gör det på grund av estetiken. Tegel är något dyrare, men åldras samtidigt med mycket värdighet. Priset på betongpannor är något billigare och har också en lång livslängd, men med tiden tenderar betongen att bli fulare, snarare än vackrare.

Samtidigt är det inte säkert att köpet av betongpannor blir billigare på lång sikt. Visst är det billigare att köpa in själva materialet, men då man kanske önskar byta betongpannorna efter ett tag, måste ju då nya pannor köpas in. Troligtvis överstiger detta priset av att köpa tegelpannor på en gång.

Samtidigt handlar detta om väldigt många år. Många kanske inte planerar att bo i sitt hus resten av livet, och då spelar detta mindre roll för husägaren personligen.

Hur rengör jag mitt tak?

Det första som bör sägas är att du bör ta det försiktigt. Det här gäller särskilt om det handlar om ett tak med gamla tegel- eller betongpannor. Pannorna kan lätt spricka och göra så att du tappar balansen. Det här gäller om du ska upp på taket för att tvätta det, vilket inte nödvändigtvis behövs.

Men du bör också ta det försiktigt när du står på marken, men då ett annat syfte. Om du plötsligt börja tvätta med högtryckstvätten till exempel, kan ömtåliga pannor spricka (eller till och med förstöras helt). Det här gäller främst om du har ett äldre tak där det finns anledning att tro att pannorna är lite slitna.

Det bästa är att börja borsta av taket med en lång kvast för att få bort den grövsta smutsen. Därefter kan skölja av taket med en vanlig vattenslang. Om taket fortfarande inte ser rent ut, kan det vara läge att dra fram högtryckstvätten. Men kom ihåg – var försiktig.