Misstänker att ditt hus har en för dålig dränering? Att lägga om sin dränering är en kostsam åtgärd som inte heller alltid behövs. Husets dränering skyddar mot vattenflöden – alltså att husets grund hålls torr från omkringliggande vatten i marken.

Det är inte ovanligt att hus har fuktproblem utan att det egentligen är något som helst fel på själva dräneringen. Problemet kan istället sitta i fasaden. En fungerade dränering leder bort vattnet i marken utomhus från husets fasad. Men om du har en fuktig källare är det kanske snarare just fasadens beklädnad du behöver se över.

Hus med källare behöver ha en fasad som kan andas. Det räcker inte bara att sätta ett skyddande material på utsidan av huset grund som ett slags “stövlar” till fasaden. Alla som har gått i stövlar en dag vet att fukten från fötterna kan bli rätt obehaglig eftersom gummistöveln inte släpper vare sig in eller ut någon fukt. På ett liknande sätt stänger för täta fasadmaterial in fukt som behöver få tränga ut ur huset.

 

Dränera inte om i onödan

Det är inte ovanligt att husägare tror att det är dräneringen det är fel på, när det i själva verket handlar om problem med just själva fasaden. Det är så klart viktigt att veta skillnaden. Att byta dränering kostar i regel uppemot 150 000 kronor för ett vanligt svenskt småhus. Det är ingen investering man vill göra i onödan om det räcker med att istället göra något åt en dålig fasadbeklädnad. Men för att få veta skillnaden och känna sig trygg och säker i sitt boende så går det naturligtvis att ta hjälp av proffs på området. Med hjälp av en person som är kunnig på vvs och dränering kan du känna dig säker.

 

Mögeldoft – vad beror det på?

Det första som händer när en husägare känner mögeldoft i källaren är förstås att tänka på vattenflöden mot husets grund. Men det kan alltså lika gärna handla om fukt som inte får komma ut ur huset. Om just det är problemet med ditt hus kommer det inte hjälpa att lägga ett nytt dräneringsrör runt huset. För att få en bild i huvudet som beskriver skillnaden kan du tänka på dräneringsrören som ett dike vid en vägkant. Rinner det mycket vatten från vägen då är röret naturligtvis bra för att leda bort vattnet, precis som dräneringen i marken runt ditt hus är bra på att leda bort vattenflöden från huset.

Men även om en väg har diken kan vägbanan ändå fortfarande vara fuktig efter ett regn.  Om vägen är byggd på fel sätt så att vattnet inte rinner av vägbanan och ner i diket spelar det ingen roll hur bra diken det finns. Vattnet kommer i alla fall att stanna på vägbanan. Om du översätter den här bilden till husets fasad så gäller det alltså att också fasaden kan hantera fukt, annars hjälper det naturligvis inte att dränera om. Mögellukt och fukt kommer ändå att finnas kvar i huset.