Köket ska vara en lustfylld plats att trivas i. Köket är ofta hemmets naturliga centralpunkt och här ska allt från de stora familjemiddagarna avnjutas, till lördagsbrunchen med pannkakor och gott kaffe. För att inte glömma vardagens mellanmål som barnen lätt ska kunna fixa helt på egen hand efter skolan. Ett bra kök erbjuder de boende både trivsel och funktion. Så om du har ett kök som du och de andra i familjen inte riktigt trivs att vistas i är något fel. Då kan det vara på plats att renovera hela köket eller i alla fall delar av det.

Du som ska göra en köksrenovering i Stockholm har ett bra utgångsläge. Du bor i en stad där det finns kunniga hantverkare. Om du är osäker på vad som egentligen behöver göras för att köket ska bli bättre säg bara vad problemet är till hantverkarna.

Känns köket trångt? I så fall kan en byggfirma hjälpa dig att skissa på en ny planlösning för köket, kanske ska en vägg rivas eller ska vitvarorna flyttas?

Sen ett par decennier tillbaka är det vanligt att våra hem har öppen planlösning där kök och vardagsrum flyter ihop för att skapa luftighet och möjlighet att umgås över de traditionella rumsgränserna. Men i dag har fler och fler börjat märka att för öppen planlösning inte fungerar, det är svårt att prata och mysa i vardagsrummet när man samtidigt hör slammer från köket där någon står och fixar med middagen. Om det är ert problem vill ni kanske snarare bygga till en vägg eller hitta en annan lösning som skiljer rummen åt mer.

Det behöver inte betyda att det måste upp en hel vägg. I dag finns många fiffiga lösningar på rumsavskiljare som effektivt skapar temporära rum och slukar irriterande ljud på ett smart sätt. En vägg som kan vikas eller rullas ut vid behov kan räcka långt.

Skapa harmoni med lätt köksrenovering

Många som skaffar ny köksinredning stör sig senare på vitvarorna som inte passar in rent estetiskt. Stora vita eller stålfärgade kylskåpsdörrar suger lätt åt sig uppmärksamhet och förstör harmonin i ett rum. I så fall kan du renovera bort problemet genom att sätta upp matchande skåpluckor utanpå dina vitvaror. Det gäller även disk- och tvättmaskin som lätt döljs bakom skåpluckor. Det fungerar alltså så att man bygger in kylskåp, frysar, diskmaskin och andra vitvaror i själva köksskåpen.

Ibland räcker det med lite renovering för att uppnå stor skillnad. Det kan göra stor skillnad att bara byta ytskikt, att fräscha upp tapeter och måla om lister. Att byta ut en nött och trist bänkskiva eller att höja diskbänken ifall ni har ett äldre hem byggt utifrån gamla mått. Tycker du och de andra i familjen att det är tråkigt att laga mat hemma? Det kan bero på att köket är illa planerat och suger energi för er när ni ska springa mellan spisen, kylen och skafferiet. Bra byggda kök skapar trivsel. För dig och din familj!