En av fördelar vi har gällande naturen i Sverige är att vi har en naturlig tillgång till vatten – nästan oavsett vart man befinner sig och bor. Vi har kust mot Finland, vi har kust mot Danmark och vi har en kust mot England och däremellan så har vi oroligt många sjöar. Det här gör att vatten är ett inslag som vi alla på ett eller annat sätt försöker dra nytta av. Vi använder båtar, vi använder bryggor och vi försöker på alla sätt att vis att njuta av detta element.

I kombination med en sak som vi ska titta lite närmare på här så fungerar exempelvis en sommarstuga belägen vid ett sjö helt perfekt och skapar en upplevelse som sträcker sig utöver det vanliga. Vilken? Jo, en bastu. Vi har i Sverige även en tradition av att basta och det gör att väldigt många hus- och sommarstugeägare ser en bastu som en självklar investering för att på ett helt annat sätt ta tillvara på det vatten som finns i anslutning.

Med hjälp av en bastu så är man nämligen inte alls beroende av vädret – nej; det är nästan bättre ju kallare det är och ett dopp i iskallt vatten är något som ska ses lite av en självklarhet efter en session i bastun. Det vi tänkte slå ett slag för här är en modell som kallas bastutunna och som visat sig fungera utmärkt för de som investerat i en sådan.

En bastutunna – innan vi börjar – går att bygga själv; men det handlar om ett ganska knepigt projekt som inte alla klarar av och därför fokuserar vi på den modell av bastutunna som finns att köpa. En bastutunna påminner till mångt och mycket om en cylinder till formen och den går att placera i stort sett var som helst. Formen är snygg och den är estetiskt tilltalande – till skillnad från de stugliknande bastu som man traditionellt ser. En bastutunna sticker ut – på ett bra sätt.

En bastutunna ger en jämn värme

Dock: formen kommer av en anledning och då man ser till hur en bastutunna fungerar så handlar det om att fördela värmen jämnt. Har du suttit i en vanlig bastu så har du också upplevt problematiken som finns i att värmen finns högst upp och att det på botten är kallare. I en bastutunna så får man samma upplevelse var man än sitter och det gör att njutningen blir större.

Kostnaden för en bastutunna varierar och beror helt på storlek, på material samt om du beställer den i komplett skick eller om du kan tänka dig att montera den på egen hand och med byggsatser (något som är enklare än att bygga en bastutunna från grunden).

Räkna med att din bastutunna kommer att kosta någonstans mellan 25- 45.000 kronor – men räkna också med att du får extremt mycket valuta för dessa pengar och detta under en lång, lång tid.