Den största faktorn som avgör värdet på ett hus är läget. Har du ett stort men slitet hus centralt i Stockholm kommer det att säljas till ett högre pris än vad ett lika ett stort, men nyrenoverat, hus skulle säljas för på landsbygden. Läget är helt enkelt något som många köpare värdesätter och där är Stockholm är dyrast i Sverige.

Läget är dock svårt att ändra på inför en försäljning. Det skulle knappast löna sig, eller ens vara praktiskt möjligt, att flytta sitt hus från landsbygden till exempelvis Stockholm. Således får man arbeta med det som går. Att göra mindre renoveringar strax innan försäljningen kan löna sig rejält. Bara en ommålning inomhus kan driva upp slutpriset med tiotusentalskronor – betydligt mer än vad du skulle behöva lägga ut.

Fasadrenovering

Fasaden gör väldigt mycket för hur huset upplevs. Att anlita en firma för fasadrenovering kostar visserligen en del (om man inte väljer att göra det själv givetvis). Utläggen man gör för en fasadrenovering har dock potential att betala tillbaka sig. Köpare som ser ett hus med en fin och fräsch fasad kommer säkerligen vara beredda att ge mer än om huset hade sett sunkigt och nedgånget ut. En fasadrenovering kan trissa upp priserna med en hel del.

Låt en regelrätt besiktning genomföras

Att låta göra en förhandsbesiktning av bostaden innan försäljning kostar visserligen en del pengar, men det bör snarare ses som en investering snarare än något som enbart kostar. Den som ska köpa bostaden vill gärna ha, svart på vitt, hur husets skick är för att ta ett beslut. En säljbesiktning brukar kosta runt 10 000 till 15 000 att genomföra men brukar alltså vara välinvesterade pengar i de allra flesta fall.

Tvätta fönster

Att fixa husets fönster gör, i likhet med en fasadrenovering, stor skillnad för hur huset upplevs utifrån. Att bara tvätta fönstren gör större skillnad än vad man tror. Är det smutsigt blir det första intrycket dåligt, samtidigt som det skymmer utsikten och släpper in mindre ljus. Alla är faktorer som kan förhindra att försäljningspriset stiger.

Hur ser det ut inomhus?

Att huset är trevligt och fint inomhus är något som kan göra spekulanterna betydligt mer villiga att lägga ett bud. Vissa anlitar en stylist för att se till att hemmet ser inbjudande vackert ut på visningarna (är kanske särskilt vanligt i större städer som Stockholm och Göteborg).

Vill man spara pengar kan man satsa på att göra det själv. Det är inte särskilt svårt och kan göra att långt fler blir intresserade av ett köp än om ingen ansträngning alls hade gjorts. Tips är att ha levande blommor, färsk frukt, rena och fräscha textilier och ev. möblera om ifall det behövs.