mattlaggareMattorna är avgörande för hur huset uppfattas. En matta som inte läggs är en missad möjlighet att både förstärka den övriga interiörens känsla, men också en förlorad möjlighet att uttrycka dig själv genom inredningen. Att mattorna är snyggt lagda, skurna och kantsydda efter skurning är viktigt för att mattorna ska kunna fylla den funktion som de är tänkta att göra.

Många gånger kan en mattläggare behöva anlitas. Kanske finns inte tiden till att lägga en heltäckningsmatta riktigt snyggt, eller så är man inte så pass händig att det verkligen kommer se bra ut i slutändan. Att anlita en mattläggare är då ett säkert kort för att jobbet ska bli ordentligt och kompetent utfört.

Att anlita en mattläggare i Stockholm har en del andra fördelar. Om du inte har köpt en matta redan har många mattläggarfirmor ett eget gediget utbud som du kan välja och vraka emellan. Kompetenta mattläggare kan dessutom hjälpa till med val av material, färger och mönster. På det viset säkerställs det att du verkligen får rätt matta på rätt plats och i rätt rum.

Ska man anlita en mattläggare, finns det såklart en del saker att tänka på, precis som när mananlitar andra firmor som ska göra jobb i hemmet.

När behövs de anlitas?

Många mattor kan man enkelt lägga själv, särskilt om de är lite mindre. Men om man ska lägga större mattor som behövs klippas och kantsys till exempel, kan det vara dags att anlita en mattläggare. Något annat som gör att det kan vara läge att anlita en mattläggare är om man är osäker på hur mattan ska se ut, vilket material det ska vara och om den behöver anpassas för rummet eller möbler.

Utbildning och certifikat

Bland professionella mattläggare är golvläggarutbildning på byggprogram vanligt. Ett certifikat som är bra att kolla om firman har är så kallat SÄK-certifikat. Det kan också vara bra att säkerställa att firman är med i GBR (en branschorganisation för golvbranschen med huvudkontor i Stockholm).
Bor du i en storstad (Stockholm, Göteborg, Malmö t.ex.) har du med största sannolikhet ett utbud av firmor som är större än i övriga landet. Passa då på att dra nytta av detta genom att skicka en offertförfrågan till flera olika bolag i t.ex. Stockholm, om det är där jobbet ska utföras. Bor du utanför Stockholm eller de andra storstäderna ¬– kolla ändå upp utbudet av firmor och se om de kan ”tävla” om dig och din beställning genom att ställa offerterna mot varandra.

Ge en precis förfrågan

Precis som när man ska anlita en annan typ av hantverkare, är det bra att specificera offertförfrågan så mycket som det bara går. Det här hjälper mattläggaren att ge bästa möjliga pris och planera jobbet så mycket som möjligt.

Sunt förnuft

Precis som när anlitar vilken hantverkare som helst, är det viktigt att vara försiktig och ha ett sunt förnuft. Erbjuder mattläggaren ett pris som långt understiger de andras? I sådana fall kan det vara något fiffel i bolaget, eller dolda avgifter. Betala aldrig i förskott och begär referenser och kolla upp företaget på nätet.